31 okt
Image

DÖNTÉS ÉRZELMEK NÉLKÜL?

 

DÖNTÉS ÉRZELMEK NÉLKÜL? - avagy egy őszinte vélemény a mesterséges intelligenciáról 

 

Különböző vállalkozói képzéseken, eseményeken rengetegszer kérdezték a véleményemet mostanában a mesterséges intelligenciáról. 

 

A válaszom mindig ez: 

 

Nem tartom eléggé etikusnak bolygónk népességét ahhoz, hogy veszélytelen legyen az AI (Artificial Intelligence rövidítése, mely mesterséges intelligenciát jelent) fejlesztése.

 

Ha fel lennénk nőve a feladathoz, akkor talán nem a haditechnika fejlesztésére használnák, hanem például sokkal inkább a bombák hatástalanítására, hogy ne kelljen ehhez egy tűzszerész ember életét veszélyeztetni.

 

Ha nem lennének rosszindulatú emberek, akkor csak az ilyen jellegű, egészségre, életre veszélyes munkahelyeket venné el az embertől, mert csak ezt engednénk meg neki. 

 

Sőt az sem támogatom, hogy mindent az AI-tól kérdezzünk meg, hogy véletlenül se kelljen gondolkodnunk.

 

Sokan tartanak tőle, hogy átveszi a kontrollt az emberek felett. Ha hagyjuk magunkat lebutítani (mely folyamat már régóta zajlik több fórum segítségével is), akkor nem nehéz átvennie a kontrollt.

 

Az AI érzelmek nélkül, az általa tanultak alapján “statisztikailag” a legmegfelelőbb választ adja minden esetben. 

 

Szóval először fejlődjünk emberi tulajdonságainkban, hogy megfelelően etikus emberek tömjék tele adatokkal az AI adatbázisát!

 

Ha ez meglenne, én kizárólag a következő módon javasolnám az AI fejlesztését:

 

- Legyen úgy lekorlátozva, hogy bárki ne fejleszthesse!

 

- Legyen egy szűk, kb. 10 fős társaság, akiknek makulátlanul tisztességes minden tagja, magas az intelligenciájuk és kreatívak. A világban csak találunk 10 ilyen embert. Ja, és tudjanak angolul beszélni :) (bocs ez szakmai ártalom, de szerintem tényleg kellene nekik), mert össze kell majd dolgozniuk.

 

- Kizárólag ennek a társaságnak a tagjai fejleszthessenek és minden ötlet élesítése előtt mind a tíz tagnak jóvá kell hagynia, különben nem lehet bevezetni az adott újítást.

 

- Az első fejlesztési feladatuk az legyen, hogy számos módon megalapozzák, hogy ne tudjon irányíthatatlan hatalmat, kontrollt szerezni az AI semmi felett!

 

Pfundt Szilvia

tulajdonos

Happy End Angol Nyelviskola 

Rugalmas nyelviskola az elfoglalt emberek számára 

+36 70 77 999 77

 

Felnőttképzési ny.sz.: B/2020/13 

#angol #nyelvtanfolyam #rugalmas #időbeosztás #nyelvtanulás #nyelvtudás #nyelviskola #online #happyend #nyelvvizsga #vállalatiangol #uzleti #külföldimagyarok #beszéd