22 aug
Image

EGYKORI NAGY-BRITANNIÁTÓL VALÓ AMERIKAI FÜGGETLENEDÉS HÁTTERE

 

MI ÁLLHAT AZ EGYKORI NAGY-BRITANNIÁTÓL VALÓ AMERIKAI FÜGGETLENEDÉS MÖGÖTT?

 

A gyarmatokon az Anglia elleni általános elégedetlenséget a szemtelenül sokasodó adók, vámok, - bizonyos körökben pedig megszüntetett vámok - okozták. (Például a Londonba szállított tea vámját megszüntette Anglia, de a tea magas árát mégis fenntartotta az észak-amerikai gyarmatokon.)

 

Az elharapódzó intézkedések miatt a nép kifejezte nemtetszését lázadások formájában (mint például a bostoni teadélután), melyet a kormány erőszakkal igyekezett rendezni.

 

Az amerikai függetlenségi háború után a tizenhárom amerikai egyesült állam által átnyújtott “Függetlenségi nyilatkozat” részletezi az általuk tényeknek nevezett események sorát, mely idáig vezetett. 

 

A tények listáját pedig a következő gondolatokkal vezették be:

 

“...a jogok közé tartozik a jog az élethez és a szabadsághoz, valamint a jog a boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az emberek kormányzatokat létesítenek… 

 

Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és kötelessége, hogy az ilyen kormányzat igáját levesse, és a jövő biztonsága érdekében új védelmezőkről gondoskodjék.” (fordította: Vecseklőy József)

 

Így jött létre az angol nyelv terjedésében is hatalmas jelentőséggel bíró USA 1776-ban.

 

Pfundt Szilvia

tulajdonos

Happy End Angol Nyelviskola 

A jövő nyelviskolája - A rugalmas suli 

+36 70 77 999 77

 

Felnőttképzési ny.sz.: B/2020/13 

#angol #nyelvtanfolyam #rugalmas #időbeosztás #nyelvtanulás #nyelvtudás #nyelviskola #online #happyend #nyelvvizsga #vállalatiangol #uzleti #külföldimagyarok #beszéd