10 szept
Image

MIÉRT KÖZLEKEDNEK AZ ANGOLOK A BAL OLDALON?

 

MIÉRT KÖZLEKEDNEK AZ ANGOLOK A BAL OLDALON?

 

Mielőtt megválaszolnám a kérdést: gondoltátok volna, hogy 1941. előtt Magyarországon is bal oldalon közlekedtek? Az alábbi történetből az is kiderül, hogy lovas nemzetként ez miért így volt észszerű.

 

Akkoriban, amikor még a lovas közlekedés volt a jellemzőbb, sokkal logikusabb volt bal oldali forgalmat fenntartani, hiszen a legtöbb ember jobb kezes.

 

A kard hüvelyét bal oldalukon rögzítették, mert így volt kényelmes szükség esetén jobb kézzel kardjukat előrántani. A bal oldalukon lógó karddal csak balról voltak képesek felszállni lovaikra. Ezt pedig az út bal szélénél tették meg könnyedebben. 

 

Arról nem is beszélve, hogy bal oldalt haladva a kard előrántásakor a fegyver éle az út széle felé, kifelé mutatott, nem a közepe felé, mely így kevésbé volt balesetveszélyes.

 

Napóleonnal kapcsolatos mendemondák szerint az általa meghódított területeken elrendelte a balkezes császár a jobb oldalon történő közlekedést. De ez Angliát nem érintette, így megmaradtak a bal oldali forgalomnál.

 

Akadtak olyan országok is, melyekben a felszabadulásukat követően visszaállították a bal oldali verziót.

 

Szeretettel: 

 

Pfundt Szilvia

tulajdonos

Happy End Angol Nyelviskola - a jövő rugalmas nyelviskolája

+36 70 77 999 77

 

Felnőttképzési ny.sz.: B/2020/13 

#intenzív #angol #nyelvtanfolyam #rugalmas #időbeosztás #nyelvtanulás #nyelvtudás #fejlesztés #nyelviskola #online #happyend #nyelvvizsga #vállalatiangol #uzleti #szintentartóbeszédóra #szintvisszahozóbeszédóra #külföldimagyarok #anglia #beszéd