23 nov
Image

Feltételes módot akkor használunk

 

Feltételes módot akkor használunk, ha el szeretnénk mondani, hogy valami (valaminek a bekövetkezte, létezése, állapota) függ valami mástól. 

Hogy mikor, melyiket kell használnod a négy típus közül? 
Ez tőled függ. Attól, hogy mit akarsz közölni. Azt, hogy teljesen biztos valami (zero conditional - általános, alap típus) vagy nem teljesen, de azért eléggé valószínű (first conditional – első típus), esetleg azt, hogy álmodozol valamiről, jó lenne, ha megtörténne (second conditional – második típus), vagy azt, hogy mi lett volna a múltban, ha lehetett volna (third conditional – harmadik típus).

1. Zero conditional: Ez a feltételes mód alap, általános típusa.

A tagmondatok sorrendjét fel is cserélheted, de akkor az ’IF’ elé ne tegyél vesszőt!
I feel tired if I drive too much.

Tagadás is kerülhet a mondatba. Attól a szerkezete nem változik.
If he isn’t too tall, he climbs into the cave. – Ha ő nem túl magas, bemászik a barlangba.
He climbs into the cave if he isn’t too tall.

Gyakorló feladat:
A mai naptól egy héten át, minden nap írj öt-tíz mondatot, a fenti mintáknak megfelelően! Az utolsó három nap már ne nézd a mintákat, csak emlékezetből dolgozz, majd a táblázat segítségével ellenőrizd magad! Segítségül néhány szó, kifejezés: clever, study, rain, cold weather, keep fit, healthy, fresh air, walk, sleep, tired, practice, smart, eat, drink, feel bad/good…

Javaslom, hogy a mondataid sorát legalább háromszor olvasd is el magadnak HANGOSAN! Ha a hét végére úgy érzed. hogy a szerkezetet még nem tudod stabilan, írj nekünk bátran és segítünk!

#intenzív #angol #nyelvtanfolyam #rugalmas#időbeosztás #nyelvtanulás #nyelvtudás #fejlesztés#nyelviskola #kaposvár #happyend #gyakorlás#english #school

   elszánt – itt: Happy End Nyelviskola.